Reuen
Teven
Nageslacht
Nieuws
Foto’s
Filmpjes
Webcam
Info
Geschiedenis
Links
Gastenboek
Contact
Pups / Dekking
HOME

De bull terriër is een van de oudste rassen binnen de terriër groep, waarbij je zijn oorsprong kan terug vinden tot begin 1800. Voor de geschiedenis van de miniatuur bull terriër moet men terug naar de oorsprong van de bull terriër, aangezien de mini bull een directe afstammeling is van zijn grote broer.

 

Bijna alle honden uit de terriër groep hebben hun oorsprong in Engeland, en de bull terriër is hier geen uitzondering op. De bull terriër was van origine ontwikkeld voor de pits, om mensen te vermaken. Gelukkig werd ‘’dog fighting’ en ‘animal baiting’ verbannen in 1835.

De oorsprong van de bull terriër is vrij duidelijk en redelijk goed achterhaalbaar vanaf het begin. Oorspronkelijk waren de ‘’vecht’’ rassen wat zwaardere buldog types, maar naar maten de tijd vorderde begonnen fokkers deze honden met terriërs te kruisen om een iets slankere en behendigere hond te krijgen. Deze bull en terriër kruisingen zijn uiteindelijk de bull terriërs en staffordshire bull terriërs geworden.

 

Mr. Hinks uit Birmingham nam deze bull en terriër honden onder zijn hoede in de midden jaren 1800 en kruiste deze met de nu uitgestorven Witte Engelse terriër, wat een zeer stijlvol ogende hond was. (Het gerucht gaat ook rond dat Hinks wellicht ook dalmatiër's heeft gebruikt en greyhounds, maar dit is niet 100% zeker). Tegen de jaren 1862 had Mr Hinks zijn best mogelijke bull terriër gefokt en introduceerde deze puur witte hond aan het publiek bij een honden show.

De bull terriër was erg geliefd bij het publiek,, ze zagen hier een knappe witte gladiator. Slank, verfijnd en minstens zo gracieus als een andere show hond, maar dan met vuur en kracht.

 

In de begin jaren was het normaal om de oren te couperen van de bull terriër, gelukkig werd dit in 1894 verboden, en ging met fokken om recht staande oren te krijgen ipv ze te couperen. Dit om het hoofd een mooie uitstraling te geven. Het koste maar 5 jaar om deze rechte oren in het ras te krijgen en tegen 1930 werd dit ook in de standaard van het ras opgenomen.

 

Uiteindelijk wilde de fokkers gekleurde bull terriërs ontwikkelen, waardoor men met staffordshire terriërs ging kruisen om dit in het ras te krijgen. Naar maten er genoeg goed gekleurde bull terriërs waren hoefde er niet meer met staffords worden gekruist.

 

NEXT

NAUGHTY and NICE
Miniature Bull Terriërs